• 0521 387030
    • 06 53934709
  • Facebook Pagelike Widget
Home / Ballonvaart / Serendipity, een niet gezochte vondst!

Serendipity, een niet gezochte vondst!

Struinend met mijn hond in het National Park het ‘Drents-Friese Wold’, net voor zonsondergang, zag ik in de verte het verheven beeld van een luchtballon. Het avondrood maakte het silhouet van de ballon tot een magisch tafereel. Zo op het eerste gezicht leek mij de afstand tot de vermeende landingsplek nog wel lopend te overbruggen. De hond zoals gewoonlijk liep vooruit en snapte niet goed waarom er plots werd afgeweken van de dagelijkse route. De rustige wandel tred had plaats gemaakt voor een stevige looppas in de richting van waar de ballon was verdwenen achter de bomen.

Drents-National-ParkDe looppas bleek niet genoeg te zijn om het bos te doorkruizen, wat mij nog scheidde van het uitzicht over de Doldersumse hei. Daar waar het magische tafereel zijn vervolg moest krijgen. De hond vond het wel spannend worden nu we waren afgeweken van de mooie slinger paadjes met de herkenbaren geurvlaggen. Over prikkeldraad afzettingen en geulen ging het pad nu. Aangekomen aan de rand van het bos en turend over de hei leek de eens zo grote ballon te zijn verdwenen in het niets. Nog hijgend van de inspanning stond de hond te kwispelen naast mij in afwachting van verdere instructie hoe het nieuwe avontuur verder ging. Tot mijn grote verrassing zag ik een tweede ballon aankomen die, zoals een leek kon zien, ging landen in het Doldersumseveld.

De instructies waren opeens duidelijk; over de afrastering en dwars over de hei richting landingsplaats van de ballon. Daar ontmoette ik Minne Minnesma, luid instructies gevend aan zijn Engelstalige passagiers. Die de ballon zo goed als mogelijk over hei leeg moesten trekken. Het Friese Engels van Minne had iets koddigs wat een prettige chaos veroorzaakte onder de passagiers met een hoop pret als gevolg.

Minne merkte mijn komst inmiddels op en stelde zich enthousiast voor. Gevolgd door de vraag hoe zijn crew het best bij de landingsplek kon komen. Overvallen door de plotselinge verantwoordelijkheid aarzelde ik dan ook niet om met een gefronst voorhoofd te melden dat hij in een afgesloten natuurgebied was geland en een auto niet bij deze landingsplek kon komen. Maar de doorgewinterde Minne laat zich niet zomaar door een aangelopen import Drent aan de kant schuiven. Hoe zo niet, er loopt hier toch een karrenspoor. Schijnbaar genoeg indicatie voor Minne om er zeker van te zijn dat zijn bestelbusje zich wel een weg kon banen door de hei tot aan de landingsplek.

Minne greep de luchtvaart radio en gaf in het Fries instructie aan de crew, dat ze zelf maar even een ingang moesten zoeken en naar hem toe moesten komen. Weldra klonk het tegenbericht van de crew over de radio dat er een hek geforceerd moest om verder te kunnen. Het hek forceren zal nog wel lukken dacht ik, maar met een bestelbusje over de hei komen was uitgesloten.

Inmiddels gefascineerd door het sfeertje rond de ballon met een plezierige uitgelatenheid in een prachtig landschappelijk decor waarbij de verlichting van de maan het inmiddels over had genomen van de zon. Merkte ik op dat mijn Landrover uitkomst kon bieden. Nu had ik alle aandacht van Minne en passagiers. In de plotseling ontstane stilte lag een kans voor het Drentse nabuurschap voor het oprapen. De crew bracht mij en de hond naar huis zoals de strategie was besproken en keerde ik met de Landrover terug. In het volledige donker met alleen nog het schijnsel van de maan, verraden de koplampen dat er op de hei nog een avontuur in volle gang was. In mijn rol als ‘redder in nood’ zou het een ongepast moment zijn om nu zelf vast te komen zitten in de diepe geulen van de hoge hei. Met de behoedzaamheid van avonturier Ray Mears bedwong ik de hei en kwam aan bij de plek waar de ballontrailer al klaar stond om aangehaakt te worden. Stapte uit onder applaus van Minne die zich realiseerde dat de import Drent misschien toch gelijk had over de onherbergzaamheid van de landingsplek.

Ike Air werd ballonvaarder Serendipity Een niet gezochte vondstNadat de trailer buiten de omheining van het Doldersumseveld was gesleept en passagiers  hun dank betuigde, kwam Minne naar mij toe en vroeg wat ik er voor wilde hebben. Waarop ik koeltjes reageerde: “ach dit doe ik ook niet dagelijks” Waarop snel zijn tegenbod kwam:”of wil je een keer mee in de ballon”

Een maand later kreeg zijn geaccepteerde aanbod gevolg en stapte ik voor het eerst in een ballon. Hoe had ik kunnen vermoeden dat vanuit deze Serendipity IkeAir Ballonvaarten is ontstaan, nu alweer bijna 16 jaar geleden.